Visit Sapmi

Idag hittade jag en trevlig sida om Sapmi. Alltså den region i Sverige som traditionellt räknas som Sameland. Det finns massor med fina bilder och videor att ta del av.
 
http://www.visitsapmi.com finns det mesta av det mesta att ta del av när det gäller Samer och deras del av Sverige. Här är ett litet axplock:
 

Himlen ovanför Sápmi är som en väldig målning som ständigt målas om - under dagen och under årstiderna. Ett stort konstnärskap. En vanlig glödande solnedgång kan mäta sig med vilka naturfenomen och av människan skapade ljussättningar som helst. Sedan finns det speciella fenomen som får människor att resa långa vägar. Arktiskt klimat skapar speciella ljusfenomen. Mest känd är midnattssolen och norrskenet. Mer om dessa senare.

 


På vintern förekommer ofta hägringar. Precis som i öknen kan det finns stora temperaturskillnader mellan olika luftlager. Till exempel är luften nära vintermarken och isarna kallare än luften några meter högre upp. Solljuset som träfar luftburna partiklar reflekteras på olika sätt när det passerar genom olika luftlager. Då kan hägringar uppstå. Varm luft vilar på kallare luft som är långt kallare än fryspunkten. Ljusreflexionerna gör att föremål nära marken förefaller längre rakare och större. Det gör att man ibland kan se föremål som är bortom horisonten. Ett annat fenomen är dimma av mikroskopiska iskristaller i luften. Dimman minskar sikten men solen bryter ändå igenom som ljusstarka halo. Dessa halor är mer eller mindre färgstarka beroende på hur ljuset absorberas och reflekteras i iskristallerna.

 

(Text: Lennart Pittja, Bild: Benny Jonsson på visitsapmi.com)

 

Mycket nöje! 


RSS 2.0