God Jul och Gott Nytt År!

Jag fick en julhälsning från SametingetFacebook idag och den skickar jag vidare till alla som läser bloggen (Vi önskar er en god Jul och ett gott nytt år!) på olika Samiska dialekter:

Mijjieh raefies jåvlide jih lahkoe orre jaepiem!
Mij sávvap ráfálasj javlat ja buorre ådå jagev!
Mii sávvat ráfálaš juovllaid ja buori ođđa jagi!


Jojk

De flesta känner väl till att Samerna har en egen musikform, eller kanske snarare ett eget uttryck inom musiken som kallas för Jojk. Det påminner lite om Nordamerikanska indianers musik tycker jag, och många av oss har säkert hört Jojk liknande denna:

 
 
 
Vad inte så många vet kanske är att Jojken finns representerad i en massa olika musikstilar. Det finns en uppsjö och rikedom i den Samiska musiken, och något för alla olika smaker och stilar. Själv gillar jag till exempel Hårdrock:
 
 
 
 
Men som sagt finns det massor av olika sorters Jojk. Här är ett litet axplock. Den första är "Reggae" (riktigt skön faktiskt!), den andra skulle jag väl vilja kalla "Vispop" och den tredje är i stil med "Dance".
 
 Reggae
 
 Vispop
 
 Dance
 
 
 
 
Varsågod och njut, det gjorde jag! :o)

Vart tog samerna vägen?

Hur kommer det sig att den Svenska regeringen är så onintresserad av den svenska urbefolkningen att man förlitar sig på siffror från 1975? Jag menar hur skulle det se ut om vi estimerade hela den svenska befolkningen på samma sätt?

Nu kanske du tycker  att detta är en aning trivialt, men tänk efter... Enligt samer.se har vi mellan 40-60.000 Samer i Sverige och inte bara de 20.000 som estimerades 1975. När det gäller stöd för kultur, språk och bevarande av den Samiska traditionen från staten är ju budget och just dessa siffror ganska viktiga... eller?

Peter Sköld som är professor och föreståndare för "Centrum för samisk forskning" (Cesam) vid Umeå universitet säger i en intervju att:

"Sverige har erkänt samerna som sitt urfolk (det enda i Europa). Det ger särskilda rättigheter. Men vilka ska ta del av dem? Det kan man inte svara på och det ger en skev rättighetsfördelning. Detta samtidigt som Sverige annars ses som mästare på statistik."

 

En annan viktig sak som också tas upp på samer.se är att politiker tvingas lyssna och "böja sig" ju större grupp männsikor som framför ett önskemål eller ett krav. Detta sätt att medvetet förminska antalet Samer är suspekt enligt mig. Sverige som normalt sätt är så organiserat och korrekt agerar här svepande och godtyckligt... Den ända som är värre än rasism och Samehat tror jag är likgiltighet. Det känns hemskt att se hur staten; nästan som det verkar medvetet, förpassar en mycket viktig del av vår Svenska identitet i glömska och likgiltighetens byrokratiska arkiv.

Jag vill dela en bild som jag hittat på nätet och visar på en del av det vackra som vi tillsammans borde kämpa mer för med näbbar och klor för att bevara. Varför skulle vi vilja gömma undan det här???


RSS 2.0