Varg

 
Visste du att fler renar dödas av rovdjur än vad som går till slakt?  Visste du att statens ersättning täcker knappt en femtedel av skadorna? Som jägare vill jag tillägga att jag klart är för biologisk mångfald... men om Sveriges regering vill upprätthålla en vargstam, så får de betala priset för densamma... Vill regeringen ha vargar får de betala för dödade renar och den estimerade inkomst dessa renar hade inbringat!

Såhär skriver samer.se om just vargen:
"Vargen är det rovdjur som är värst att ha i närheten av en renhjord. Den bedömningen görs av äldre samer som själva har upplevt varg i renskogen. Det beror på vargens jaktmetod att spränga en renhjord, driva ren och på det sättet skrämma upp och sprida renarna över stora områden, förutom den mängd den dödar. Upplevelsen är uppenbart chockerande för renarna. I ett sådant tillstånd är det svårt att samla ihop renarna igen eftersom renen skyggar för allt. Vargen lämnar många rivskadade renar efter sig vid misslyckade anfall. Renarna reagerar också mera på vargens närvaro än på andra rovdjurs."
 

Svensk rovdjurspolitik är en underlig sak när rovdjursstammarna växer och renar; som är väldigt utsatta, inte blir ersatta av den stat som "planterar ut" rovdjuren blir man lite less... och inte bara lite. Läs och begrunda mer över hur ett jaktstopp skulle påverka samerna här: http://www.svt.se/nyheter/sverige/vargjakten-kan-stoppas-aven-nasta-ar



Kommentarer
Postat av: Mr Zanzibar

Är det detta vi vill ha?
http://www.svt.se/nyheter/regionalt/sydnytt/vargangrepp-i-skurup

2012-10-10 @ 18:42:59

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0